【Jerry.C 謝利|If Yan Can Cook, So Can You.】

細細個的生活無太多娛樂,所以一無聊就會打開電視,間中轉轉頻道就會睇到一個十分有活力的亞洲人教煮餸,但係講住流利的英文,偶爾夾雜一兩句中文。今次在怡東酒店的晚會,呢位名廚—-甄文達Martin Yan就正正喺我面前,忽然啲童年回憶返曬嚟呀!

_dsc4467_dsc4444_dsc4425

活動以甄師傅即席的烹飪示範開始,只見師傅輕輕鬆鬆就拍碎蒜頭,手起刀落就將三色椒薄切成絲,兩下手勢就完成一道馬來西亞式的薄餅卷。之後就品嚐到其團隊為分享晚會預備的6道菜式,品嚐到的,不僅是各式美饌,更是甄師傅在20多年旅遊中的經驗和對亞洲文化的見解。

_dsc4510

睇見都流晒口水喇

/馬來西亞薄餅卷/
_dsc4488

前菜是甄師傅有示範的薄餅卷,外表小小的薄餅卷,但內包含臘肉、蛋絲、蘿蔔絲、豆絲、蝦肉等材料多得叫人難以相像,可見廚師們的刀工是多麼純熟。

/八寶南瓜湯/
_dsc4495

南瓜湯滲出香濃的香茅味,帶著東南亞風味很有新鮮感,而裡面的菇粒亦令南瓜湯擺脫一般的甜膩,味道變得清新。

/香辣龍蝦伴年糕/
_dsc4500

甄師傅說,煮食跟文化和個人喜好有密切關係,所以襯著新年臨近就在菜式中加入年糕,邊上有煎香了的蛋花,伴在紅紅的波士頓龍蝦旁邊,真是多了份新年氣氛。

/蒜蒸好運大蝦/
_dsc0017

大蝦只用蒜吊味,只透過蒸煮的方式保留新鮮大蝦的鮮甜,在上一道偏濃的菜式很也不會顯得遜色。

/泰式菠蘿炒飯/
_dsc0020

泰式菜式一向偏重口味,但這個炒飯吃不出太濃的調味,飯身亦很乾爽。

/甜品芒果黑糯米布丁/
_dsc0027

黑糯米布丁份量不太大,容易入口不怕吃得太濟,椰汁花奶下得慷慨,拌勻後更加香滑。

晚會過後,有種難以言喻既滿足感,呢份滿足唔單只係來自咁多道菜式,更多是從菜式中感受到甄師傅匯通多個亞洲烹調技巧的用心。其後亦聽到師傅談他的學習與成功之道,看到他聊得笑逐顏開的樣子後,作為旅遊主持嘅我都要繼續努力,在旅遊當中吸收更多來豐富自己的體驗。

_dsc0007

今晚好高興可以識到一班好識食嘅美食博客﹗

甄文達師傅最近再次主持飲食節目,介紹更多以亞洲文化背景的創新菜式。節目已經早幾日喺NOWTV的亞洲美食頻道的9:30p.m.時段播出咗喇!想跟師傅學返兩味簡單又創新嘅菜式,就唔好錯過嚟緊嘅集數,同埋追返之前既嗰集啦。

更多資訊可以瀏覽 http://www.asianfoodchannel.com/lovetocook/ 

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s