【Jerry.C 謝利|深水埗巧遇高質西餐】

抱著冒險精神,我最鐘意試新嘢,尤其喺新餐廳無論食物質素或服務都相對有誠意,最近喺深水埗試到一間新開西餐New Order相當有驚喜,環境是英倫小店格局,燈光昏黃有情調,舒舒服務同朋友見面聚會一流。

_dsc0782

裝修簡約,好似去咗朋友屋企咁有親切感

3道菜晚餐連咖啡/茶餐飲$200有找,頭盤絕對唔馬虎,活藍青口成本貴,存放室溫易死,死掉的就會傳來一陣臭味,所以揀料時要細心,餐廳用牛油及白酒煮熟,又香又惹味,份量夠多,吃得相當滿意。

_dsc0759

白酒煮法國活藍青口

主菜煎鴨用上匈牙利鴨肉,質感軟滑,鵝肝煎得外層香脆,香氣突出,大廚更用橙汁做醬汁平衡了鵝油的油膩,同時意大利飯吸收醬汁,更加美味。

_dsc0789

煎鵝肝配香橙鴨肉意大利飯

另一款主菜豬扒,超厚切質感一流,驚喜位在於咁厚嘅豬扒依然煎得外脆內軟,肉汁出奇地香濃,肉質軟嫩,相當稔滑可口,值得一讚,配燒菠蘿蘋果醬感覺清新。

_dsc0770

加拿大自然穀飼豬扒配燒菠蘿蘋果醬


_dsc0780

如此厚身的豬扒仍然煎得外脆內層熟透。

廚師每日親自去街市揀料,兩隻大蝦用牛油煎得連蝦殼都特別香,闊條麵掛汁一流,啖啖濃香忌廉汁更加惹味。

_dsc0762

扒大蝦配濃蝦忌廉汁闊條麵

最後來一杯回魂啡,甚有水準,深水埗高質西餐一向買少見少,New Order 菜式賣相靚、味道清新有驚喜,算是區內極具潛質西餐,期待下次再來有新驚喜。

_dsc0756

咖啡 x 木檯影相效果一流

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s