【Jerry.C 謝利|永利皇宮食住睇Show】

開幕冇耐已經變成城中熱話,大家都應該聽聞過澳門永利皇宮客房有幾靚,幾咁尊貴不凡。最近有機會入住永利皇宮,除咗要感受一入門口個刻嘅新鮮感(由門口到走廊再上房間,處處有驚喜。),例必發掘有咩好食好玩又值得推介嘅地方,其中一個令我心動嘅位置,就係永利皇宮最矚目嘅噴水池表演,除咗坐纜車或者入住湖景房,仲有方法喺可以一邊食飯一邊睇靚景!中菜永利宮每個位置都可以見到噴水池表演,無遮擋歎住美食睇Show,中菜館仿照歌劇院嘅弧形設計,讓每一位客人都可以欣賞到噴水池嘅表演,細心到貼地嘅安排,這就是尊貴不凡嘅皇宮體驗,對嗎?

澳門酒店的中菜館,一般都不會令人失望,而永利宮嘅質素不是單純在食物上,還有整個環境氣氛嘅融和。中菜永利宮的落地玻璃可以清楚見到噴水池表演,餐廳設計似Opera House,氣派不凡,菜式都是精緻的中菜,就連茶都一樣講究,選用多種茶,包括葉茉莉花、白茶、黑茶等茶葉拼配而成,有花的香、黑茶等消膩解脂的效用(喜歡品茶嘅朋友不能錯過)。

_dsc4025

餐廳有唔少騰雲造型設計,大玩中西合壁,有心思


_dsc4020

3款前菜都好吃


_dsc4056

全落地玻璃室內採光強勁,自然光影靚相一流


_dsc4058

大力推介的心機菜,濃雞湯內的圓形粒狀物是炸蛋白,火力要夠猛才可快速炸得雪白,甚巧廚師功夫


_dsc4081

用麵炸成的脆皮盒十分鬆脆,和牛粒好吃不油膩


_dsc4094

勿少看左邊的煎堆,內藏金箔及燕窩;楊枝金露十分滋潤

食完豐富嘅午餐,晚飯想食得有情調啲、私密啲、可以細細聲同另一半摸住酒杯底咬耳仔點算好?SW扒房燈光較昏暗。但原來每30分鐘就會有驚喜表演,場場都唔同,超有Heart,帶另一半嚟一定讚呢度夠浪漫;想為另一半帶來難忘之夜,機會嚟啦。

_dsc0165

唔少人Happy Hour都鐘意嚟飲返杯


_dsc0123

呢隻法國生蠔又爽又甜,海水味勁濃,有機會下次嚟嘅生蠔都唔同產地


_dsc0109

海鮮盤都喺每日時令海鮮


_dsc0104

睇住即開生蠔已經食指大動,四人嘅份量


_dsc0142

無得彈!炸蟹餅用上新鮮蟹肉,啖啖肉,又鮮又香口


_dsc0163

Dry Aged牛扒肉味勁濃,煎得外脆內收嫩,我第一次見到咁大塊嘅Dry Aged牛扒


_dsc0189

甜甜圈炸得香脆,蘸上醬汁有不同驚喜

去Fine Dining好多時都喺食環境居多,但SW扒房有情調、食物有質素,價錢竟然冇想像中咁高,可以話呢度CP值極高,唔怪得咁多人幫襯,而家已經要訂檯先食到,期待下次都一樣咁有驚喜!

_dsc0094

定時為客人帶來約一分半鐘的視覺表演

_dsc0135_dsc0141_dsc0181_dsc0192

澳門永利皇宮:http://www.wynnpalace.com/tc

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s