【Jerry.C 謝利|十月秋日周末 登上獅子山】

有時候即興比計劃來得更有驚喜,獅子山,話行就行,Let’s Go!
即興搭車入沙田坳沿獅子山郊野公園的梯級上行,上山的梯級是頗多的,但一路睇住九龍半島同埋飛鵝山全景分散一下注意力,輕輕鬆鬆就行到山頂。

平時只能離遠望呢隻獅子,上到山頂當然要同佢嚟個Selfie,獅身、獅峰、獅尾,絕對可以嚟個Selfie放題,但要攀獅子頭,就絕對需要注意安全。除咗手足並用,仲要走過獅身的狹窄通道和崖邊,才能終於見到獅子頭,只能夠遠觀,獅子面形輪廓的確係幾神似,令獅子的耳朵更突出,眼睛深邃,加上岩石的泥黃色令它更加像真。全程大約3個鐘,秋天來到了,不妨試一吓呢個最平靚正的本地遊。

風景一覽無遺

風景一覽無遺

獅子山下

獅子山下

獅子頭

獅子頭

翠綠山巒

翠綠山巒

山上風景

山上風景

心血來潮之作

心血來潮之作

登山印記

登山印記

登山沿途均有指示牌

登山沿途均有指示牌

沿途指示牌

沿途指示牌

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s